2016. december 19., hétfő

Inte juh: negyedik felvonás

Üdvözlet a Blognépnek!


Mond, mi az, mit a holló fogott?
Juh lőn a karmai közt legott.
Ki az áldozat, kit kérdésekkel karmol?
Mi ez a vers, mit a Blogger ide barmol?
Miről szól a strófa, mi célja a rímnek?
Interjúra ki az, kit anno felkértek?
Sasnak kicsiny fia, nevezzük fióknak
Kit megismerhetünk vidámnak és jónak.
Két verse megjelent, Írisz s Illúzió.
Mikért a költőt érje gratuláció.
Ki ő? Mi volt? S mi lesz belőle?
A poént lelőjem előre?
Nem fogom, nézzük hát inkább,
(Mielőtt a vers lesz még dinkább)
Hogy, s miként felelt a drága,
Blogom kedves Sasfiókája. 



Sasfiók


- Honnan jött az írói álneved?
- Egyszer szerepeltem egy színdarabban,melynek során ez volt karakterem neve,ezt vettem át.

- Mióta foglalkozol írással?
- Nagyjából 3 éve.Persze elvétve már korábban is akadtak "fellángolásaim",de azokból igen kevés volt.Úgy érzem szükségem volt egyfajta áttörésre.

- Mi volt az első írásod?
- Egy szerelmes vers általános iskolás koromban.Címe nem volt és inkább a szabad vers jellegét öltötte magára,ellenben a mai módon fejezte ki az érzéseim,azaz egyszerűen és érthetően.

- Milyen műfajban szeretsz alkotni és miért?
- Nagyon lírikus vagyok,egyszerűen ez illik hozzám.Véleményem szerint a rövid szövegek egyszerűen kezelhetőek és én ezt szeretem.Ha már műfajt kérdeztél,akkor azt mondhatom,hogy a legtöbb versem óda,elégia vagy dal,bár témát tekintve elvétve akadnak tájleíró és úgymond istenes művek is,illetve az általam "próbálkozásoknak" nevezett írások.Természetesen ez nem azt jelenti,hogy csak a lírát szeretném.Van néhány novellám is,az epikából - talán szintén a terjedelem miatt - ez áll hozzám legközelebb.Mikor az ihlet egy történet formájában száll meg,nem sajnálom kifejtésére az időt.

- Kipróbálnál-e,kipróbáltál-e más területeket is?
- A ballada egy nagyon érdekes típus ilyen szempontból.Próbálkoztam már párszor,azonban nem hinném,hogy nekem való lenne.Ennek csupán annyi az oka,hogy nekem a költészet,az írás a pillanat megragadását,az érzelmek rögzítését jelenti legfőképp,melyre vannak sokkal kézenfekvőbb műfajok.Drámát - jelenlegi véleményem szerint - nem írnék.

- Mi szokott megihletni téged?
- Gyakorlatilag bármi.Természetesen valamilyen szinten össze kell függnie az életemmel és írásra kell,hogy késztessen,de ezen felül nincs megkötés.

- Mi motivál az írásra?
- Az ihletnek egy "megfelelő" feszültséget kell keltenie,amitől azt érzem,hogy "ezt le kell írnom",enélkül nem megy.Továbbá úgy hiszem,hogy az esetleges csalódások ellenére sem szabad abbahagyni az írást - nekem ez segített sok élethelyzetemben megnyugodni és gondolkodni.

- Van valami módszered az írásra?
- Igen nehéz válaszolni erre a kérdésedre.Egyes versek csak úgy jönnek maguktól,ösztönösen írom őket,szinte "kifolynak belőlem".Más műveimnél sok figyelmet kell fordítanom a formára,a rímekre,sorszámra stb.,csiszolgatom őket.Talán az egyik legfontosabb dolog,hogy ha visszaolvasom bármelyiket is,töltsön el írásának pillanata,érzete akár 5 perc,akár 2 év után is.Én erre törekszem.

- Mi a kedvenc könyved és miért?
- Konkrét kedvencem nincs.A magyarázat az,hogy mind a szépirodalomból,mind a populárisból tudnék műveket mondani.

- Ki a kedvenc íród?
- Ha megengeded,erre úgy válaszolnék,hogy aki papírra vetette gondolatait valamilyen formában.Kedvenc költőim többek között Juhász Gyula,József Attila,Csokonai Vitéz Mihály,Varró Dániel.A "valódi" írók közül szívesen olvasom például Örkény István vagy C.S.Lewis műveit.

- Szeretnél üzenni valamit a Blognépnek?
- Igen és természetesen nem csak nekik.Akiben az alkotói szellem meglapul,ne sajnálja az időt annak előhívására,mert ez egy sajátos önismeretet jelent,önkifejezést,mely napjaink világában úgy gondolom nagy fontos.Az esetleges kudarcoktól ne ijedjünk meg,az a legfontosabb,hogy saját magunk élvezzük az írást vagy bármely más alkotást és nekünk szerezzen örömöt.

Köszönöm az interjút!


Újabb érdekes embert ismerhettünk meg.
Nagy taps Sasfióknak!
Kérem a következőt.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése