2017. január 9., hétfő

Kötetkedő nevek

Üdvözlet a Blognépnek!


A 100000 forintot érő kérdés: hogy hívják a két kötetes sorozatokat? Na fel praclival, aki tudja! Senki? Sebaj, ebben a bejegyzésben ezt a tudás szervírozom nektek. 

       


           Kezdetben valának az egykötetes könyvek. Az írók látták, hogy ez jó. Ezután sorba teremtődtek az újabb és újabb kötetek és vala sorozat és lészen sorozatoknak elnevezése. Na és itt hagyom abba a szentbeszédet, mielőtt megköveznétek. 
          Sokszor találkozunk egy- és háromkötetes sorozatokkal. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de egészen két hónappal ezelőttig nem is láttam még olyat, hogy nincs harmadik rész. Mert hát, vagy kevés a sztori és belefér egybe, vagy sok, és akkor háromtól a csillagos égig. De vannak ilyen fehér hollók. A logikus az lenne, hogy a kétkötetes az a bilógia. (Nem biológia, még véletlenül sem.)  Valami ok folytán mégsem ez az elnevezés leledzik a borítókon, hanem a disztológia. Elég furcsán hangzik, de így igaz. Ha szeretnétek megismerkedni egy ilyen dupla-élvezetes remekművel, akkor amit ajánlhatok olvasásra az Neal Shusterman: Unwind - Bontásra ítélve. Kizárólag erős idegzetűeknek és -gyomrúaknak szánt Hard Selection-ös könyv, amelyben az abortusz nem az anyaméhben hajtandó végre, hanem a gyermek 13. és 18. életéve között... Még
csak a fele van meg a párosnak, de ha bírod az ilyesmit, nem érdemes elszalasztani.
          A trilógiák a legelterjedtebbek. (Én bezzeg évekig triológiának hívtam, mert mért ne.) Csomó Vöröspöttyös és egyéb ifjúsági és nem ifjúsági sorozat büszkélkedhet ezzel a mágikus számmal. Gondoljunk csak bele mennyit is látunk a boltok polcain. A leismertebbek talán az Éhezők viadala, Gyűrűk ura, számos Fumax-os könyv és még sorolhatnám alkonyatig. (nem addig az  alkonyatig.) Még kedves blogos írónőnk, E. M. Miller is trilógiát tervez. Több fejtegetést én nem is szánok rá, ugorjunk tovább a négyesszámúig!
              Egyik barátom váltig állította, hogy quadrológia a neve. Ha te is erre erre voksoltál volna, akkor el kell szomorítsalak. A gondolatmenet nem rossz, de nem zenei és spanyol irányba kell tapogatózni. A helyes megoldást keressük inkább a matek függvénytáblázat szakadt lapjain. Pontosabban a testeknél. Így sem ugrik be semmi? Kémia és molekulák? Nem fárasztom inkább a kedves olvasóközönséget további iskolai rémképekkel, inkább kibököm a választ: tetralógia. Példaként Christpher Paulini: Örökség sorozatát tudnám felhozni, ami, bár három kötetesre terveződött, négy drágaságot élt meg. Sárkányok, varázslat, törpök, tündék és emberek. Egy zsarnok király és egy falusi parasztfiú. Ezekből az összetevőkből épül fel az Eragon.
            Ha képzeletedet már nagyon bizgatja a folytatás, akkor rávezetlek máris a következő megoldásra. Van egy film, amiben görög mitológia keveredik a modern korral, és egy "diszlexiás" fiú lop el egy mennykövet. Melyik öt kötetes sorozat első könyve alapján készült? Remélem erre többen tudtátok a választ. Rick Riordan: Percy Jackson és az olimposziak pentológia. Kivételesen azok közé a filmfeldolgozások közé tartozik, amik jól sikerültek.
          Cassandra clare: A végzet ereklyéi sorozata méltán híresült el. A világa zseniális, a jelek, a boszorkánymesterek, árnyvadászok és démonok mind-mind hozzátesznek a történethez, aminek a főszálai valljuk be őszintén a szerelemre épülnek. Hisz ott van (vigyázat spoiler!) Jace és Clary, Alex és Magnus, a Simon és Izy és még persze rengeteg fajok közötti kapcsolat. Ettől eltekintve, vagy épp ezért kedveli annyi ember ezt a hexalógiát.
         A heptológiák és igazából már az ezelőttieket se hívjuk külön sehogy. Pedig viccesen hangzik szerintem, hogy Tűz és jég dala heptológia, vagy Harry Potter heptológia. Szerintem egyik sem igényel külön bemutatást a publikum részére. Az utóbbi gyermekkorunk első pár olvasmányának meghatározó darabja, az előbbi pedig a kissé idősebb generáció szövevényes, ármányokkal és sárkányokkal teli kedvence.
        Végezetül, de nem utolsó sorban következzék az oktalógia, nonalógia és dekalógia. Nem sok író merészkedik el ilyen nagy kötetszámig, persze azért elvétve akad pár. Nem lehet könnyű ennyit legépelni és logikailag egyben tartani. Tiszteletem azelőtt, aki ezt össze tudja hozni. Azt hiszen a sorozatok hosszának és a kötetek vastagságának királynője Diana Gabaldon és az ő Outlandere. Ha minden igaz 12(!)kötetesre tervezi és mindegyik könyv megközelíti, vagy laza vállrándítással túl is lépi az 1000 oldalt. Lenyűgöző teljesítmény. Lehet valaki túl is lépi. Határ a csillagos ég!
       Nektek mi a kedvenc könyvsorozatotok? Mi a leghosszabb, amit olvastatok? Válaszaitokat szívesen várom.

További kellemes napot mindenkinek!

6 megjegyzés:

  1. Szia :) nekem a leghosszabb a Végzet ereklyéi hexalógia;) volt, bár nem tudom, hogy a Luxen annak számít-e, mivel ő egy pentológia, de sok hozzá kapcsolódó része van, más szemszögből :D pontosan 4, most fog kijönni az 5. *.* nekem ez a kedvenc könyvem <3
    By: Niky_xxx

    VálaszTörlés
  2. Üdv Niky!

    A Luxen nem tudom minek számít, de örülök, hogy te is az olvasók táborát gazdagítod. :D

    Üdvözlettel: Hollótoll

    VálaszTörlés
  3. Én csak simán könyvsorozatként emlegetem őket. A fene se tud ennyi kifejezést észben tartani. Meg nem is érdekel. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért köszönöm hogy elolvastad a bejegyzést :)

      Törlés
    2. Amúgy tetszett a cikked, jó lett. :)

      Törlés
    3. Örülök, hogy elnyerte a tetszésed. :D

      Törlés