2017. január 20., péntek

Inter Juh: ötödik felvonás

Üdvözlet a Blognépnek!



'Tintánk történésze történetesen terítékre került. Kellemes kérdések kavalkádját küldtem neki néhány napja. Nem tiltakozott, töltött, terített, tudott, találgatott, válaszolt. Végül voilá! Visszaküldte. Legvégül lássuk legott a leget:







Matthew M. D'Arc



-Honnan jött az írói álneved?
Az írói név, véletlenül jött, mert gondoltam, hogy felveszek egy kitalált nevet, még az ötödik Aranymosás előtt, és úgy pályázok, így lett a Matthew M. D’Arc vagyis, a Matthew az a Máté, az M, az Domremy-La-Pucelle folyója, a La Meuse, a D’arc, az a Jeanne D’Arc család neve. Azért is, mert pár éve láttam egy filmet Jeanne D’Arcról, amiben Leelee Sobieski szerepelt, onnantól kedveltem meg a középkort, és abban a Franciák hősét, igen, hős volt.

Mióta foglalkozol írással?
Ebben az évben lesz, hogy 10 éve írok, eddig elkészült 9 novella, egy színdarab, és a 10. novella, az éppen a felénél tart, a címe: Jeanne D’Arc Népe. A következő, már a 11.novella, az a Jeanne D’Arc Nemzedéke folytatása, abban a Francia nemzeti hős visszatér, szó szerint kell érteni. Minden művemben szerepel egy kis természetfeletti.

Mi volt az első írásod?
Az első írásom, a germán mitológiában szereplő Ragnarökk, a jó és a rossz harca, amit 2007-ben kezdtem el, az Emberiség alkonya, a wattpadon olvasható belőle pár fejezet. A történetben az istenek csak megsebesülnek, rá kell jönniük, a háború nem jó. Ha már az istenek világában volt a háború, az jutott eszembe, folytatom, úgy hogy a halandók világába teszem a helyszínt.

Milyen műfajban szeretsz alkotni és miért?
Novellában, de előtte volt vers. Versel kezdtem, még általános iskolába, majd nagyon későn jött eszembe az írás.

Kipróbálnál-e, kipróbáltál-e más területeket is?
Próbálkoztam mással is, ha a színdarabírást meglehetne említeni? A színdarab az Üdvözlettel Verdunból címet kapta, olyan részlet az ugyan ilyen című novellából, amikor az első világháború idején játszódik, szintén olvasható a wattpadon. Annak örülők, hogy kapott a színdarab egy csillagot, és már négyen tették olvasói listára.

Mi szokott megihletni téged?
Jó kérdés! Arra jöttem rá, csak nyílt szemmel járjunk, mert bármi adhat olyan ihletet, amit meglehet írni. Az elméletem az! Bárki írhat történetet, lehet saját élete, vagy másé. Az nem igaz, hogy születni kell rá, az jön magától, ha nagyon akarjuk, és a segítőnk segít benne. A segítő, az a tudatalattiban van jelen. Akár jelenetben is segíthet, vagy megüzeni, mi legyen a következő megírandó novella.

Mi motivál az írásra?
Amit eddig megírtam, az nagyobb része történelmi alap, de van közötte, ifjúsági érzések gondolatok. Az életben megtörténtek.

Van valami módszered az írásra? (zenehallgatás, csend, rend stb.)
Csendben szeretek alkotni, mert az írás az alkotás is. Volt olyan helyzetem, amikor a munkahelyemen írtam, mert akkor tudtam haladni. Pl. Amikor éppen írtam a Jeanne D’Arc Nemzedékét vagy az Üdvözlettel Verdunból, azt a brigádszállító járműbe, mert olyan helyen dolgozok, éppen meghatározott területen voltam. Zajban kellett, mert szólt a rádió, így tudtam haladni, az írással.

Mi a kedvenc könyved és miért?
Bevallom, még nem gondolkoztam ezen a kérdésen, hiszen rengeteg olyan személy van, akinek remekművet alkotott.

Ki a kedvenc íród?
Verne Gyula, mert az ő művét kezdtem el olvasni, amikor beiratkoztam a városi könyvtárba, és lehet kölcsönözni ki. Van bennük sok minden varázslat, amitől az ember könyvet vegyen kezébe. Nemo Kapitány- A Strogof Mihály-Grant Kapitány gyermekei, a Lángban álló szigettenger, még lehetne folytatni.

Szeretnél valamit üzenni a Blognépnek?
A Blognépet kérem, adjon lehetőséget, hogy megismerhessenek, és nyugodtan véleményt is mondhatnak, mert csak így tanulhat az ember. Újabb író, az egyenlő újabb megismerendő személy, és vele a megismerendő történet.



Köszönjük kimerítő közlésedet! Kellemes Kar... hétvégét!

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm a lehetőséget, hogy megismerhetnek egy újabb leendő írót.

    VálaszTörlés